Nieuws

“De handen die het Gouden Kalf hebben gemaakt…”


n van de hoogtepunten van het afgelopen Nederlands Film Festival was de documentaire van John Appel ‘Sprekend Nederland’. De première stond gepland op de ledenavond van het NFF OC. Meer dan 70 leden en hun introducees waren getuigen van deze voorvertoning en … van de aanwezigheid van de schutterijvereniging Sint Sebastianus uit Margraten!

De jaarlijks terugkerende avond van de NFF OC - met aansluitend het NFF Filmfeest - is een must voor elk lid van het NFF OC. Door de gezelligheid, door de film, maar ook door de entourage. Dit laatste werd deze keer verzorgd door de schutterijvereniging Sint Sebastianus uit Margraten. Deze Limburgse dames en heren speelden de hoofdrol in de film van die avond: ‘Sprekend Nederland’ van John Appel. In deze documentaire toont hij de huidige tijdgeest van Nederland, aan de hand van allerlei toespraken. Een daarvan is de toespraak van de voormalige voorzitter van deze Schutterij. Hij geeft deze, als hij te horen krijgt dat hij geridderd wordt.

Pistool en sabel

Vanwege de première van deze film was de nagenoeg complete Schutterij uit Margraten op 29 september naar Utrecht gekomen. 40 mannen en vrouwen stonden de bezoekers van deze avond op te wachten in vol ornaat. “Het zag er geweldig uit,” aldus Petrice Broeders van ORGA Advies. “Ik raakte ook meteen met hen in gesprek en kwam te weten dat de leden van deze Schutterij normaal gesproken met een pistool en een sabel zijn uitgerust. “Maar omdat de gemeente Utrecht hen hiervoor geen vergunning verleende, hadden ze die maar thuisgelaten. Toen ik hen vertelde lid te zijn van de NFF OC en dat we dus hun documentaire speciaal gingen bekijken, antwoordden ze: “Als ondernemersclub ga je toch eerder naar een spannende film dan naar een documentaire over onze Schutterij?

Niemand in de stad

De docu zelf vond Petrice zeker de moeite waard. “Maar ik miste nog een bepaalde gelaagdheid; het had iets verrassender gemogen.” Dat gold zeker niet voor het aansluitende feest en voor de rest van de week. “Ik heb genoten van het festival en zeker ook van meerdere films. Mijn hoogtepunt? ‘Niemand in de stad’ van Michiel Erp. Deze film heb ik samen met mijn man en twee studerende kinderen gezien. Die laatste herkenden zich erg goed in de film.”

Een ander hoogtepunt van het NFF was de ontmoeting tussen Petrice en kunstenaar Theo Mackaay. “Ik heb op die avond de handen geschud die ooit het Gouden Kalf hebben gemaakt, dat is pas bijzonder.”

door: Mart Rienstra

Terug