Speelfilm: De Oost

Speelfilm: De Oost


Waar: Kinepolis Jaarbeurs, Utrecht

28 september 2021 om 20:00


Nederlands-Indië, 1946. Duizenden Nederlandse militairen zijn uitgezonden om het land en zijn bewoners te bevrijden van nationalistische rebellen die zijn opgerukt in het machtsvacuüm na de Japanse capitulatie en de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen. Onder de militairen bevindt zich de jonge soldaat Johan, die verschillende redenen heeft om zich met veel bravoure in dit avontuur op een vreemd continent te storten. Johan wordt vrienden met zijn medesoldaten, al gauw heeft hij zijn buik vol van wachten op actie in een land dat niet bevrijd lijkt te willen worden. Johan begint zijn opdracht in dit land anders te bekijken als een van zijn maten in de jungle wordt neergeschoten en sterft. Johan raakt vervuld van woede en frustratie. 

Als hij vervolgens in contact komt met de beruchte kapitein De Turk lijkt zijn aanwezigheid in Indonesië eindelijk zin te krijgen. Johan kijkt op tegen de daadkrachtige kapitein en is ervan overtuigd dat een man als dit nodig is om een doorbraak in het conflict te forceren. Hij gaat in op de uitnodiging om de chauffeur van de kapitein te zijn tijdens de oprichting van het Korps Speciale Troepen (KST). Als lid van dit korps worden Johan en zijn medesoldaten door de charismatische kapitein langzaam omgesmolten tot elitemilitairen die speciaal getraind zijn in de wetten van de jungle en de contra-guerrillatechniek. Tijdens deze periode ontwikkelen de mentor en zijn leerling een sterke vriendschappelijke band en komen we erachter dat Johan na de oorlog zijn eenzame leven als zoon van een NSB’er ontvlucht is door zich aan te melden als vrijwilliger voor Nederlands-Indië. Als oorlogsheld terugkeren naar zijn geboortestad is voor hem de enige manier om een normaal leven op te kunnen bouwen. 

De weerstand in het land tegen het Nederlandse leger lijkt steeds groter te worden en als het KST zijn eerste opdracht krijgt om naar Celebes af te reizen om orde op zaken te stellen, worden er daar ter plaatste steeds hardere en onconventionelere methodes toegepast om dit doel te bereiken. De vele verdachten die zonder proces ter plekke worden geëxecuteerd in naam van de koningin doen Johan anders naar de kapitein en zijn ideeën kijken. Staan Johan en zijn kameraden eigenlijk wel aan de juiste kant van de scheidslijn tussen goed en kwaad, of zijn zij in dit land hetzelfde aan het doen als wat de Duitsers net vijf jaar in hun land hebben gedaan? En laat Johan met deze ideeën zijn mentor, kameraden en vaderland niet in de steek?nbsp;

Als Johan tijdens één van de zuiveringsacties weigert nog langer aan de onmenselijke praktijken mee te werken en zijn kapitein met deze gedachtes confronteert, dreigt hij als deserteur het recht van de standrechtelijke executie te ondergaan. Maar het is De Turk zelf die zijn voorheen trouwste volger onverwacht de kans geeft om te laten zien wat hij van hem heeft opgestoken de voorbije maanden. Met een gegeven voorsprong van een half uur begint Johan aan een zenuwslopende tocht door de jungle op weg naar hun landingsbasis, een plek waar hij zich als deserteur kan aangeven in afwachting van een eerlijk proces. Ondertussen wordt hij op de hielen gezeten door zijn mentor en zijn oude kompanen die hem aan hun vorm van berechting zullen onderwerpen als ze hem eerder te pakken kunnen krijgen. Een bloedstollende en bikkelharde achtervolging dwars door het binnenland van Celebes is wat volgt, en een ware strijd op leven en dood.

Aanmelden

Aanmelden kan bij Matthijs van der Laan, via matthijs@filmfestival.nl. Geef aan met hoeveel personen je wil komen. Er is een beperkte capaciteit beschikbaar, dus let op: op = op.

 

Arrangementsprijs : € 30 (incl. consumpties).

 
Voor meer informatie:  [comment]
Telefoon:  [rooster_phone]
e-mail:  [rooster_email]